Rätt vågar ger säkerhet

Nästan oavsett om man talar om vikten på ett fordon, vikten då man framställer exempelvis mediciner eller vikten av olika saker i ditt hem – frukt, mat, livsmedel vid bakning – så är det viktigt att denna är så nära sanningen som möjligt. Fel viktangivelse från en våg kan hos dig kanske inte innebära mer än att din sockerkaka blir lite mer porös än förväntat – men fel vikt vid de två första exemplen ovan; det kan innebära en ren och skär katastrof. 

Något som leder oss in på vikten av vågar. För hur vet man att den vg man använder verkligen är att lita på; hur kan man skilja på kvaliteten mellan två olika vågar och veta vilken man ska lita på? Jo, dels så ska man se till att använda vågar från en erkänd leverantör av sådana och dels så ska man även se till att hålla koll på vilken typ av våg – samt vilka komponenter denna har – man väljer. Låt oss titta lite närmare på vågar här och på vad du som privatperson ska tänka på då du kollar efter en hushållsvåg: 

*  Hur använder du den? Naturligvis så ska du först och främst försöka se till vilket syfte du ska använda din våg i. Håller du på med någon typ av diet som kräver att varje matbit vägs på grammet så kommer du förmodligen att använda din våg ganska frekvent och där kan en våg av snyggare design vara att föredra. Detta då vågen – av allt att döma – kommer att stå framme i ditt kök. Andra vågar fyller andra typer av behov och där kanske du hellre ser att din våg går att gömma undan i något köksskåp. Där är en våg av mindre modell kanske att föredra. Tänk även på funktionalitet. Visst; vågar med blinkande displayer och andra funktioner är snygga och häftiga – men hur pass läckra blir de så du har en massa matrester och spill på fingrarna? 

* Tarering: har du någon gång bakat bullar så vet du att det kan vara svårt att hålla reda på hur mycket mjöl, hur mycket jäst och hur mycket smör man hällt i bunken. Med tareringsfunktion så blir bakningen avsevärt lättare. Vågar med denna funktion kn nämligen väga enskilda ingredienser. Säg att du hällt mjöl i en bunke och vägt denna. Här använder du din tareringsfunktion och får – efter att du hällt i jäst, salt och lite smör – reda på hur mycket varje ny ingrediens och vilken vikt den har. Bakningen blir smidigare, lättare och avsevärt mycket roligare genom vågar med denna funktion. Det - om uttrycket tillåter – vågar vi lova! 

* Hur mycket kan du väga? Ett bra intervall frö vikt i ett vanligt hushåll brukar ligga mellan ett gram och upp till fem kilo. Högre- eller lägre vikt än så behöver man sällan som privatperson i köket väga. 

Här kan du köpa alla typer av vågar.

22 Jan 2017

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.