Handla säkert på nätet – några tips
Antalet anmälda bedrägerier har fullkomligt skjutit i höjden under senare år och detta har naturligtvis sin förklaring i att vi använder oss av internet i vår vardag. Förr så var bedrägerier mer sällsynta och det var helt enkelt svårare att dels bli drabbad och dels också genomföra ett sådant.
Det senare är intressant i sammanhanget. För: vad har egentligen försvunnit i o
ch med internet? Den personliga kontakten. Där du förr – vid ett bedrägeri – var tvungen att ofta fysisk möta ditt offer så kan du idag sitta gömd bakom en skärm och genomföra handlingen. Något som tar udden av samvetet och som förvandlar personen som drabbas till en anonym prick någonstans i världen; snarare än en medmänniska – full av känslor och förväntningar.
Däri ligger en förklaring till de ökade anmälningarna rörande bedrägerier. En annan förklaring är hur vi beter oss. Med oss så menar vi alla vi som inte har något ont uppsåt, vi som är de som slutligen drabbas av bedrägerier. För: vårt beteende ger nämligen även det öppningar och luckor för en förslagen bedragare att lyckas med sitt uppsåt.
Kort och gott – kan vi ändra vårt sätt att tänka och agera så skulle vi inte löpa lika stor risk att se pengar försvinna utan att få någonting i retur. Vi tänkte av den anledningen ge några enkla tips som kan ge dig ett försprång och som kan minimera risken att just du ska drabbas av ett nätbedrägeri.
Nycklar till att handla säkert på internet
- Var lite misstänksam. Det sunda förnuftet får aldrig sättas på bänken bara för att det snabba klippet ska få speltid. Med detta menar vi att du aldrig ska förhasta dig och kasta dig in i en affär utan att först ha tagit dig tid att granska företaget innan. Läs omdömen, sök på Google och framförallt – prova att ringa. Ett seriöst och kundmedvetet företag ser till att vara anträffbara och svara på frågor. Och: låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen också exakt det.
- Läs på. Vi har alla sett någon film där en affärsuppgörelse mellan två parter sluts och där den ena efter en tid anser sig ha blivit lurad. Svaret från den andra parten: läs det finstilta. Och visst – längst ner i kontraktet så står det en massa saker som misstas, skrivet i liten text och knappt upptäckbart. Internet är fullt av, så att säga, osynligt bläck och för dig som konsument så gäller det att använda terminalglasögonen och ta dig tiden för att granska avtalet du står inför att skriva under. Se över eventuella skatter, se över fraktkostnader, se om det finns några andra avgifter som ”inte nämns”.
- Betala säkert. Utan tvekan så är det säkraste sättet att betala för en produkt man beställt på internet att begära en faktura. Du får hem produkten, du kan kontrollera den och du kan därefter betala – eller välja att reklamera. Dock: de flesta av alla köp genomförs via kortbetalning och här så är också bedrägerier vanligast. Här bör du hålla utkik efter några signaler som finns på en säker sida då du betalar. Hänglåset som syns i webläsaren är ett sådant och likadant om det står HttpS i webadressen. Med – S- på slutet alltså. I övrigt så bör du alltid vara försiktig med att betala med kort och du bör alltid se på ditt kontoutdrag då du väl gjort det. Ha inte för bråttom, återigen.
Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.