Handla på nätet – några tips för att lyckas

Många förknippar E-handel med något negativt och där man ser potentiella faror bakom i stort sett varje musklick. Så är det naturligtvis inte. Tvärtom – att handla på nätet kan vara fruktansvärt givande och detta både sett ur ett ekonomiskt perspektiv och sett ur ett rent personligt sådant. Det är, helt enkelt, väldigt roligt. Tänk dig att du står inne i världens största köpcentrum och att du – på något mystiskt sätt – inte kan bli trött samt har hur mycket tid som helst till ditt förfogande. Du kan alltså gå runt i alla butiker som finns och du kan jämföra utbud och priser utan någon som helst stress eller press. Där har vi grundbulten i att handla på internet; det är roligare tack vare att utbudet är så enormt.

Naturligtvis så kan man inte bortse från farorna som finns i att bli lurad, men om vi återigen återvänder till vårt imaginära köpcentrum och hämtar en jämförelse därifrån så kan vi ställa frågorna: skulle du gå omkring med plånboken framme, skulle du gladeligen lämna ut ditt kontonummer till alla som frågar och skulle du betala för en massa produkter som inte finns?

Nej, nej och åter nej. Det handlar alltså till mångt och mycket om att tänka efter, använda det sunda förnuftet och använda sig av den säkerhet som finns. Gör man det så minimerar man också risken i att bli lurad, men helt säker är man inte. Men; det är man inte ute i vardagen heller, eller hur? En ficktjuv kan mycket väl dyka upp även i en fysisk butik.

Med detta sagt så tänkte vi ge några enkla tips kring hur din näthandel blir roligare och mer givande. Vi gör det genom att rada upp några enkla punkter:

  • Ta dig tid. Det absolut viktigaste är att du verkligen sätter dig ned i lugn och ro, söker igenom utbudet av de produkter du letar och att du skriver upp priser och andra viktiga saker. Förhasta dig inte – genom att jämföra så kommer du billigare undan och får dessutom förmodligen en bättre produkt i slutändan.
  • Läs på. Du kommer inte att kunna klämma och känna på samma sätt som du kan i en vanlig butik. Här gäller det istället att läsa på om material, storlekar och annat. Dessutom: läs på om hur andra konsumenter upplevt servicen från företaget/personen du handlar ifrån. Det ger dig en bra grund att stå på.
  • Ha roligt. Oavsett om du ska köpa kläder, skor, väskor, möbler eller inredning på internet – se till att ha roligt medan du gör det. Det finns ingen anledning till att sätta dig ned vid datorn om du känner att du inte är ”på gång”. Det här hör naturligtvis ihop med den första punkten om att ta sig tid.
  • Pengarna är riktiga. Låt dig inte bli fartblind då du handlar på nätet och i synnerhet gäller det om du besöker olika nätauktioner. Ett bud över ditt är inte en personlig förolämpning och budet du kontrar med är i allra högsta grad äkta och bindande. Se till att du dels har pengarna och se till att du verkligen är medveten om att en ”skriven” tusenlapp är lika äkta som den du tar ut ur bankomaten.
  • Betala: aldrig i förskott och var försiktig med att lämna ut ditt kontonummer. Ladda hem programmet pay-pal och använd det som en extra säkerhetsåtgärd vid köp på nätet.
  • Tänk på att: olika länder har olika regler kring exempelvis reklamation och ångerrätt. Köper du inom EU så är du ofta säkrare än om du köper något från ett land i någon annan del av världen. Och: tänk på att vissa saker är olagliga att föra in i Sverige. Läs på innan och om du är osäker så kan du med fördel kontakta exempelvis Tullverket eller Polisen för att bringa klarhet i frågan.

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.