Köpa saker på nätet – att tänka på

Att använda internet för att köpa olika saker, föremål, produkter eller tjänster har besparat oss en massa tid, kraft och pengar. För, marknaden har kommit att öppna sig och detta till konsumentens fördel – vi kan söka efter en specifik produkt och vi kan då vi hittat denna välja från fler än en enda firma – något som ger oss bättre priser då vi får en chans att verkligen jämföra. Kort och gott: internet är fantastiskt sett ur ett köp- och säljperspektiv och detta oavsett om det handlar om skor, väskor, dagligvaror, böcker, skivor eller kläder.

Allt finns – men vem är det som säljer? Däri ligger nämligen det enskilt största hotet och faran med att köpa saker på nätet. Det finns alltid en risk att bli lurad och detta av både företag och av privatpersoner. Det finns många exempel på där privatpersoner köpt en vara på exempelvis Blocket eller vunnit en auktion på Tradera – bara för att i slutändan upptäcka att varan i fråga inte alls stämt överens med den angivna bilden eller beskrivningen. Eller; att varan överhuvudtaget inte existerar.

Är då detta skäl nog att avstå från att handla på nätet? Vi tycker inte det – men det är skäl nog för att inta en lite mer skeptisk inställning och att tänka mer kritiskt. Och: att använda sig av de säkerhetshjälpmedel som trots allt finns. Vi tänkte, genom några punkter, visa hur hur du kan genomföra ett köp på internet, öppna paketet och få ett leende på läpparna snarare än att bli väldigt besviken.

Handla på internet på ett säkrare sätt

Om du står inför att köpa en vara och där du och säljaren kommit överens om priset och där ni endast har transaktionen kvar innan affären är i hamn så bör du, som en sista säkerhetsåtgärd, se över denna lilla checklista. Vi förutsätter här att du handlar med en annan privatperson och vi kan för enkelhetens skull säga att du handlat från Sveriges största kök- och säljmarknad - Blocket.

  • Kolla omdömen. Har personen i fråga en historik av andra försäljningar och hur har i så fall köparna vid dessa upplevt servicen? Betyg och omdömen ljuger aldrig och det är ett bra sätt att skilja agnarna från vetet. Första försäljningen av personen i fråga? Tänk på vad som säljs. Du kanske ska avvakta om det handlar om något större och dyrare – exempelvis en tv eller en dator.
  • Paypal – eller Blockets (eftersom vi använder den sidan som exempel) egna Blocketpaketet minimerar riskerna för bedrägerier. Förenklat så handlar det om att du betalar med hjälp av Pay-Pal – men där ingen av dina kontokortsuppgifter syns för säljaren. Blocketpaketet å sin sida handlar om ett upplägg där du som köpare ges en chans att kontrollera dn köpta vara innan den betalas.
  • Ditt eget omdöme: den sista punkten som du ska bocka av gäller dina egna instinkt och magkänsla. Hur känns det inombords – är det ett rimligt pris du betalar eller finns det några dubier som gnager? Visst – du kan ha gjort ditt livs affär om du köper en tavla av Van Gogh för några tusenlappar, men mer troligt är att det sitter en ljusskygg man på andra sidan och gnuggar händerna av upphetsning. Använd ditt sunda förnuft.
  • Det sista vi ska göra är att påpeka att om du blivit lurad så finns det ingen anledning att gräva ner dig. Skäms inte för din egen godtrohet och se det inte som dyra läropengar som ingen behöver veta om. Var öppen och se alltid till att polisanmäla; varje anmälan ger polisen en större chans att hitta den person som lurat dig.

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.