Handla markiser på nätet – vad du bör tänka på

Vi går mot ljusare tider igen, och innan vi vet ordet av står våren för dörren. I Stockholm brukar vårsolen lysa ordentligt redan i slutet av mars. Då är det dags att börja tänka på markiser till fönstren och terassen. Markiser är ett fantastiskt bra sätt att både ge karaktär åt huset och få skydd mot både sol, regn och blåst. En bra fönstermarkis stoppar uppemot 90% av värmen från solen från att tränga in genom fönstret, något som gör stor skillnad en varm sommardag när överflödig värme måste bort från huset. Dessutom ger en terassmarkis härlig svalka på uteplatsen och gör att den kan utnyttjas till max även när solen ligger på och pressar.

Som med nästan alla produkter finns det ett stort utbud av markiser tillgängliga på nätet, och som med nästan allt annat finns det en del man måste tänka på när man vill handla markiser online. Att handla online betyder ju att man inte kan känna på eller se produkten i verkligheten, utan man får gå efter bilder av konstruktioner, färger och mönster och i stor utsträckning på tillverkarens beskrivning av produkten. Vad gäller markiser har väl de flesta en någorlunda klar uppfattning av vad det rör sig om, men det kan ändå skapa en viss osäkerhet.

Virtuell anpassning

En mycket bra funktion som vissa markistillverkare har är att man kan ta en bild av sin fasad och på den projicera en bild av hur den valda markisen ser ut på fönstret. Ett fantastiskt bra sätt att verkligen få en känsla av hur den valda konstruktionen och färgen gör sig på fasaden, enbart med hjälp av några klick.

Kolla omdömen

De flesta markisförsäljare på nätet är återförsäljare, dvs de säljer markiser som de bygger ihop av markisvävar och konstruktioner från kända tillverkare. Oftast har de valt ut ett eller två märken som de tycker är bra, och kan kombinera utifrån dessa till en stor mängd markislösningar. Klicka gärna på de länkar till företagen som finns och ta reda på lite mer om dem. Är det ett stort företag? Är de kända för att ha kvalitativa produkter. Lite googling här är inte fel. Kanske finns det fler kunder i Stockholm och övriga Sverige som äger markiser från dessa tillverkare?

Även firman som ska sy dina markiser måste naturligtvis kollas upp efter samma kriterier. På nätet kan man lätt se omdömen från nästa alla företag som någonsin haft en kund. Vad gäller näthandel är ju såklart servicen viktig, hur lätta de är att ha att göra med över telefon och mail och hur snabbt de återkopplar, ja kort sagt hur intresserade de är av att hjälpa dig på bästa sätt.

Förvänta dig bra service

De flesta företag som erbjuder näthandel har med tiden lärt sig att det inte håller att vara otillgänglig och ovillig att svara på frågor eller ge service. En sån aktör blir kortvarig i branschen. Näthandel ställer om möjligt ännu högre krav på försäljaren och den som inte förstår det åker snart ut. Så i mångt och mycket är det köparens marknad och om du känner att du inte blir ordentligt bemött är det bara att gå vidare.

Var noga med måtten

Det viktigaste när du valt modell och ska ange måtten för dina fönster är att du så noga du kan följer försäljarens instruktioner när du ska mäta. Här gäller det att vara millimeternoga och tolka instruktionerna rätt. Är det fönstren eller fönsterkarmarna du ska mäta. Var på reglar och bärande väggar ska du ta ut mätpunkter? Ofta finns detaljerade instruktioner tydligt utskrivna, en är du osäker måste du ringa och fråga, och förhoppningsvis får du då muntlig hjälp med mätningen. Om du slarvar med mätningen kommer det att bli problem vid installationen, så se till att få det rätt från början.

1 Mar 2018

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.