Fördelarna med catering

På den tiden som Sverige var ett bondesamhälle, hölls bröllopen på bondgårdarna, eller utanför, ute i det fria. Man hade då bakat och kokat den bästa festmaten man kunde tänka sig; rimmad skinka, hemmagjord korv, palt, tunnbröd, Janssons festelse och köttsoppa så god att köttet i soppan smälte i munnen. Till efterrätt vankades ostkaka, med körbärssylt och vispad grädde. Sedan blev det dans. Och festen var inte slut med det. Det festades ofta i dagarna tre, med hundratals gäster, om det var en rik bonde, vill säga.

Var man av det högre ståndet, bjöds det även då allt som oftast på bröllop med många dignitära gäster och mycket god mat. Oftast hölls bröllopsfesterna hemma, eller i den egna trädgården. Att gå iväg och hålla festen på annat håll som vi är vana att göra idag, blev vanligt först efter efterkrigstiden.

Under 1950-talet höll man dessutom en lysningsfest, på eftermiddagen. På den tiden lyste man bröllop. Det vill säga, man satte upp en notis, oftast i kyrkan eller rådhuset om det tilltänkta äktenskapet mellan de båda. På så sätt kunde den som motsatte sig äktenskapet protestera mot det tänka äktenskapet. Var det ingen som protesterade, var det bara fritt fram för de unga att gifta sig med varandra. När lysningen så äntligen var till ända efter några veckor av lysning, firade man det faktum att inget hindrade de båda från att gifta sig med varandra.

Numera har vi bara en bröllopsdag

Numera har vi inte längre bondbröllop som håller på i tre dagar. Inte heller firar vi lysningsdagen. Möjligen firar vi förlovning med en liten fest hemma och numera har vi bara en enda bröllopsdag. Sedan vill de lyckliga tu åka iväg på sin bröllopsresa – och vara ensamma.

Har man bara ett litet bröllop, till exempel med bara den närmaste familjen och bästisarna närvarande, vill man kanske fira det hemma. Om inte den närmaste familjen eller bästisarna har lust att stå i köket dagen innan och på bröllopsdagen, kan man faktiskt köpa hem catering. Då kan man köpa hem en trerättersmiddag.

Vad sägs om sotad lax–citron–fänkål och dill till förrätt? Majskycklingbröst–palsternackspuré–bakad smålök–syrad morot och smörad kycklingfond som varmrätt? Till dessert blir det äppletartelette–kanelkrisp och vaniljglass med mandelkross.

Eller betor från Gotland–dragoncréme–chevré–senapskål och friterad kapris som förrätt? Sotad torskrygg–äpple–krasse–kavring–forellrom–potatispuré och västerbottenost till varmrätt? Och som efterrätt minicitrontårta– champagnegelé och mascarponecrème

Eller smörkokt sparris – sparrismousse–kavringscrisp– forellrom–krasse och färskpressad rapsolja till förrätt. Till varmrätt Upplandsbondens kalv–potatiskaka med ramslök–sprucken rödvinssås och citroncrème. Till dessert crème brulé med färska bär. Läs mer om hur du kan köpa hem catering i Stockholm på: https://cicada.se/

2 Jun 2018

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.