En introduktion till offertsidor

Digitaliseringen och internets framfart har gjort att många vardagliga bestyr som tidigare tagit både tid och energi, nu kan göras med några enkla klick på musen. En av dem är att hitta firmor och ta in offerter. Oavsett om det är ett VVS-företag, målare, elektriker, städfirmor eller flyttfirmor, finns det nästan alltid en offertsida som förmedlar offerter från just den firmatypen.

Fördelar

Fördelarna med att använda sig av en offertsida är många. Till exempel det som nämndes i inledningen – tidseffektiviteten. Att hitta, ringa, ge uppdragsbeskrivning och slutligen vänta in offerter är väldigt tidskrävande att göra ”manuellt”. Genom att använda sig av en sida som förmedlar offerter gör man allt detta – på bara några minuter.

Trygghet

En annan fördel är att seriösa offertsidor bara vill samarbeta med seriösa aktörer. Det här innebär att många offertsidor gör en bakgrundskoll på varje rörmokare, elektriker eller vad det nu är för firma som vill ansluta sig. Det här gör det relativt riskfritt att använda sig av en dylik sida. Notera dock relativt. Bara för att offerten går genom en bra offertsida, är det ingen garanti för att firman gör ett bra jobb.

Tryggheten kan vara mer eller mindre avgörande, beroende på vilket jobb man vill ha utfört. Om man till exempel anlitar en rörmokare är det viktigt att jobben är fackmannamässigt utförda för att försäkringsbolagen ska betala ut pengar. Handlar det om gräsklippningen kanske tilliten till firman är en något mindre faktor. 

Priset

Ytterligare ett starkt argument för att gå via en offertsida är priset. Firmorna vet att de konkurrerar med varandra när de skickar ett förslag på en offert genom sidan. Det här gör dem mer benägna att ge en bra överenskommelse. Bor du dessutom i en stor stad, till exempel Stockholm, kan du räkna med att få många olika offertförslag. I Stockholm, med sin höga befolkningsmängd, samsas många olika firmor på en liten yta vilket gör att du får mer offerter just i Stockholm än någon annanstans.

Förhandlingsläge

Oavsett om arbetet skall utföras Stockholm eller inte, bör du dock få flera alternativ att välja mellan om din stad är någorlunda stor. Med flera offerter kan du ställa dem mot varandra och dra nytta av ett riktigt bra förhandlingsläge. Jämför offerterna. Vad ingår? Vilka timpriser erbjuder dem? Kanske kan du få något på köpet som inte skulle ingått annars? Försök att göra en bra deal, helt enkelt.

Nackdelar

Men så finns det också nackdelar. Till exempel finns det en risk att man missar en bra och billig firma, bara för att de inte är anslutna till en offertsida. Således kan det vara en idé att även kolla utanför offertsidorna om man är orolig för att man inte får det bästa och billigaste.

En annan nackdel är såklart att det kan finnas oseriösa aktörer även bland offertsidor. Även om det inte skulle finnas just nu, kan det dyka upp i framtiden. Försök alltså även att vara lite kritisk mot offertsidan – inte bara mot firman i sig. Firman bör man dock som vanligt alltid göra efterforskningar kring, oavsett om det är en rörmokare, städfirma eller elektriker man planerar att anlita.  

Exempel på firmor att anlita genom offertsidor

 

  • Rörmokare
  • Byggare
  • IT-tjänster
  • Jurister
  • Bokföringsfirmor
  • Flyttfirmor
25 Apr 2017

Här kan du finna infomation om hur du skall handla på nätet och hur du ska göra det på ett enkelt sätt.